مجموعه سؤالهای متداول
مشاوره برای چه کسانی مفید است؟
مشاوره برای هر انسانی با هر موقعیتی میتواند بسیار مفید باشد مشروط به اینکه مشاور خود را با آگاهی و شناخت انتخاب کند و مشاور نیز در اصول علمی و حرفهای مشاوره، تبحر کافی داشته باشد.
آیا مراجعه به روانشناس به این معنا نیست که شخص یک مشکل اساسی دارد؟
هرگز. این تفکر خیلی قدیمی است که فقط دیوانهها پیش روانشناس میروند. امروزه مشخص شده که اتفاقاً دیوانهها هرگز خودشان پیش روانشناس نمیروند زیرا از مشکل خود آگاهی ندارند. کشف مشکلات خود و اقدام برای حل آنها، نشانهی نوعی هوشمندی و بلوغ است. به همین دلیل است که بسیاری از افرادی که برای مشاوره میآیند، از هوش بالاتر از متوسط برخوردارند.
پذیرش در مرکز مشاوره آگاهان چگونه است؟
بسیار ساده. شما حداقل یک روز قبل، با تماس تلفنی و یا با مراجعه به سایت (اینجا) وقت میگیرید و طبق وقت مراجعه میکنید. جلسهی اول شامل مصاحبهی بالینی و ارزیابیهای تشخیصی است. در همین جلسه روش درمان و چگونگی انجام آن برای شما توضیح داده میشود.
جلسات درمان معمولاً چقدر طول میکشد؟
تعداد جلسات درمان ارتباط مستقیم با نوع مشکل و ویژگیهای فرد و نوع درمانی دارد که روانشناس انتخاب میکند. مثلاً درمان یک وسواس نسبتاً شدید ممکن است یازده جلسه و درمان یک افسردگی خفیف ممکن است پنج جلسه طول بکشد. برای برخی جلسات نیز که شامل مشاورهی ساده است ممکن است یک جلسه کافی باشد.
آیا ممکن است در رواندرمانی و مشاوره، مصرف دارو هم نیاز باشد؟
درمان بعضی از اختلالات اگر همراه با دارو درمانی نباشد بی نتیجه خواهد بود. ما تأکید یا اصراری به تجویز دارو نداریم، لیکن اگر اختلالی به دارو درمانی نیاز داشته باشد از آن کوتاه نمیآییم.
آیا داروهای روان پزشکی خطرناک و یا اعتیاد آور نیست؟
بر خلاف تصور بعضی افراد، هیچکدام از داروهای روانپزشکی نه خطرناک و نه اعتیاد آورند. از آن گذشته وقتی دارو زیر نظر متخصص روانپزشکی تجویز شود و افراد نیز خودشان آن را کم و زیاد نکنند، هیچ جای نگرانی وجود ندارد.
آیا کسانی که مشکلات روانشناختی دارند درمان میشوند؟
بسیاری از اختلالات روانشناختی به شدت درمانپذیرند و بسیار کسانی که روزگاری مشکلات شدید روانشناختی داشتهاند امروز به عنوان یک شهروند عادی روزگار سپری میکنند. گروه معدودی از بیماریها نیز که عمیق محسوب میشوند با درمانهای متنوعی که وجود دارد قایل کنترل هستند.
آیا شما در رواندرمانی از هیپنوتیزم نیز استفاده میکنید؟
بسیار کم و به ندرت. امروزه روشهای بسیار کارآمدتری از هیپنوتیزم وجود دارد که بسیار زودتر نیز به نتیجه میرسد. با این وجود اگر شرایط خاصی استفاده از هیپنوتیزم را ایجاب کند از آن استفاده خواهد شد.
کلاسها و کارگاههای آموزشی چقدر واقعاً مفید هستند؟
اثربخشی و مفید بودن کلاسها را باید از کسانی که در این دورهها شرکت کردهاند پرسید. اما ارزیابیهای ما حاکی از رضایت شدید افرادی است که این دورهها را گذراندهاند. علاوه بر آن، این اجازه به شما داده میشود که در روزهای تشکیل کارگاهها در مرکز مشاوره حضور یابید و از شرکت کنندگان در این زمینه پرس و جو کنید.
آیا اگر کسانی مشکل مالی داشته باشند، راهی برای تخفیف در تعرفههای شما وجود دارد؟
بله. این مرکز برای افرادی که توانایی پرداخت هزینهها را ندارند، تدابیر خاصی در نظر گرفته است.
مشاوره ازدواج چگونه انجام میشود؟
برای کسب اطلاعات در زمینهی مشاورهی ازدواج در همین سایت به این قسمت مراجعه کنید.
آیا اگر کودکان بیش فعال را درمان نکنیم، خود به خود خوب خواهند شد؟
یک کودک بیشفعال اگر درمان نشود ممکن است خود به خود در سن 18 سالگی از لحاظ بیش فعالی وضعش بهتر شود. اما هرگز نباید یک کودک بیش فعال را بدون درمان رها کرد، زیرا سه خطر اساسی وجود دارد: ۱) این کودکان اگر درمان نشوند، حتی در صورت باهوش بودن، در مدرسه افت شدید تحصیلی خواهند داشت. ۲) با توجه به تمایلی که کودکان بیشفعال به گستاخی دارند، در طول دورهی رشد ممکن است در آنها اعمال بزهکارانه به وجود آید. ۳) والدین خود به خصوص مادر را به جنون میکشند. بنابراین در اقدام به درمان یک کودک بیشفعال اصلاً فرصت را از دست ندهید. اطلاعات بیشتر را از اینجا دریافت نمایید.
بعد از درمان بیماریهای روانشناختی، آیا ممکن است دوباره علایم ظاهر شود؟
اصولاً هر درمانی چه روانشناختی و چه فیزیولوژیکی احتمال عود دارد. لیکن ما تلاش ميکنیم با آموزش دادن به افراد و انجام اقدامات تخصصی احتمال بازگشت علایم را حتیالمقدور کم کنیم. از طرفی هر چه درمان دقیقتر و کاملتر باشد احتمال برگشت علایم بسیار کمتر خواهد شد.
هر کس میتواند خودش مشکلاتش را حل کند، چه نیازی به مشاوره است؟
کسی که دچار یک مشکل میشود، حتی اگر عالم هم باشد صلاحیتاش را برای حل مشکل از دست میدهد. مثلاً یک جراح ماهرِ مغز که افراد بسیاری را درمان کرده، قادر نخواهد بود مغز فرزند خود را که در یک تصادف به شدت آسیب دیده جراحی کند، زیرا شرایط هیجانی احتمال خطای او را به شدت افزایش میدهد. بنابراین این جراح ماهر، صلاحیتِ درمان فرزند خود را ندارد. در مشاوره نیز همین موضوع صادق است. کسی که درگیر یک مشکل میشود بهتر است خودش برای حل آن کاری نکند چون احتمال خطا بسیار زیاد است. اگر روانشناسی خودش دچار افسردگی شود باید به یک روانشناس دیگر برای درمان مراجعه کند.
در مرکز مشاوره آگاهان، کارگاههای آموزشی زیادی برگزار میشود، من از کجا بدانم که کدام یک از آنها برای من مفید است؟
اطلاعات شخصی و خصوصی که مراجعه کنندگان در اختیار شما قرار میدهند تا چه حد محرمانه باقی میماند؟
از نظر ما تمام اطلاعات مراجعان به طور کامل و صد در صد محرمانه است. هیچ اطلاعاتی تحت هیچ عنوان در اختیار هیچ کس قرار داده نخواهد شد. حتی در صورتی که افراد نزدیک خانواده درخواست اطلاعات کنند(مثلاً اگر پدر و مادری در مورد فرزندشان که برای مشاوره آمده پرس و جو کنند)، بدون رضایت و اجازهی شخص مورد نظر چیزی در اختیار آنها قرار داده نخواهد شد. بنابراین تمام مراجعان میتوانند بدون کوچکترین دغدغهای در این زمینه، آزادانه و با خیال راحت مشکل خود را مطرح نمایند.
آیا اگر کسی برای درمان مشکلات روانشناختی دارو مصرف کند، مجبور است تا آخر عمر آن را ادامه دهد؟
هرگز. به جز چند اختلال خاص، بقیه مشکلاتِ روانشناختی نیاز به مصرف طولانی مدت دارو ندارند. علاوه بر آن اگر افراد توصیههای روانپزشک را بدون تغییر اجرا کنند و به موازات مصرف دارو، رواندرمانی نیز انجام دهند دورههای مصرف دارو بسیار کوتاه خواهد شد.